Koriander, je houdt ervan of niet!

In de Aziatische keuken kun je niet om koriander heen. De een vindt het fris en heerlijk. Een ander haalt dit altijd uit zijn of haar recept omdat het zo overheerst. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Waar komt koriander vandaan?

In haar oorsprong komt koriander uit het westen van Aziƫ, maar tegenwoordig is dit kruid ook enorm populair in Zuid-Europa, Zuid- en Noord-Amerika en in India. Ook daar wordt het dan ook geproduceerd. In de oude Aziatische delen wordt Koriander gezien als extreem gezond. Het zou ook wel de onsterfelijkheid van de mens stimuleren. En als we kijken naar hoe gezond het echt is, dan is dat nog niet eens heel erg gek. Er zitten namelijk gigantisch veel mineralen en vitaminen in dit kruid.

Waar op te letten bij koriander?

Waar ik zelf op zou letten is vooral bij het gebruik ervan. Koriander is namelijk best aanwezig in de smaak en kan daarom al snel als overheersend worden bestempeld. Wel is het heerlijk en geeft het die echte Aziatische smaak mee. Waar moet je nu letten als je koriander gaat kopen? Als je vers je inkopen wil doen dan is het belangrijk dat de bladeren stevig en knapperig groen moeten zijn. Bij de zaden is het verstandig om geheel gedroogde korianderzaden te gebruiken die nog heel zijn in plaats van gemalen. De hele zaden hebben namelijk een veel betere geur dan de gemalen versie.

Wanneer gebruiken?

Koriander wordt veel gebruikt in salades, soepen en in sauzen. Zelfs om standaard rijst wat smakelijker te maken kun je het mixen met wat korianderblaadjes. Door gekookte rijst is het heerlijk. In andere streken zoals Noord-Afrika wordt het gebruikt als vervanger voor peterselie. Tot slot is koriander erg populair bij visgerechten of in combinatie bij het bereiden van schelpdieren. Smullen geblazen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *